antet

Pe 7 mai 1931 - este înfiinţat Centrul de Instrucţie al Apărării Contra Gazelor (C.I.A.C.G.), în garnizoana Bucureşti, cazarma Malmaison. În perioada interbelică C.I.A.C.G. a avut ca structuri de bază: Şcoala de Apărare Contra Gazelor, o companie depozit pentru materiale A.C.G. şi un batalion A.C.G.
               Între 1935-1940, Şcoala de aplicaţie pentru arma chimică din cadrul C.I.A.C.G. a organizat cursuri de formare pentru absolvenţii Institutului Chimic Militar.
               La data de 22 ianuarie 1945 C.I.A.C.G. a fost desfiinţat ca urmare a dispoziţiilor Comisiei Aliată de Control.
              La data de 15 iunie 1949 Marele Stat Major a ordonat reînfiinţarea Centrului de Instrucţie al Apărării Contra Gazelor în garnizoana Făgăraş, subordonat Direcţiei Apărării Antichimice.
              După desfiinţarea, la 13 august 1953, a Centrului de Instrucţie al Apărării Antichimice şi transformarea acestuia în Poligon de Studii şi Experienţe al Trupelor Chimice, componenta de învăţământ este mutată temporar la Sibiu, în cadrul Şcolii Militare Tehnice de Artilerie şi Chimie.
              În 1956 este înfiinţată Şcoala Militară de Ofiţeri Chimici în garnizoana Câmpulung Muscel, unde fiinţează până în 1960.
             Începând cu 30.09.1961 formarea ofiţerilor de chimie militară s-a realizat, până în 1997, în cadrul Şcolii Militare de Ofiţeri Activi “Nicolae Bălcescu” Sibiu, devenită în 1990 Institutul Militar de Infanterie şi Chimie, apoi, în 1995 Academia Forţelor Terestre. În aceeaşi perioadă, tot la Sibiu, a funcţionat şi Şcoala de Subofiţeri şi Maiştri Militari “Gheorghe Lazăr”, care a format numeroase promoţii de cadre în domeniul armei chimice.
             La data de18.06.1969 prin ordin al ministrului forţelor armate a fost înfiinţat în garnizoana Câmpulung Muscel Centrul de Instrucţie al Trupelor Chimice, care, în 1991, şi-a schimbat denumirea în Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor de Chimie Militară.
            La data de 01.06.1997 a luat fiinţă, la Câmpulung,Şcoala de Aplicaţie pentru Chimie Militară.La 15.08.2002 denumirea şcolii s-a schimbat în Şcoala de Aplicaţie pentru Apărare NBC.
            
Începând cu data de 01.08.2005,Şcoala de Aplicaţie pentru Apărare NBC s-a transformat în Centrul de Pregătire pentru Apărare NBC, subordonat Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă, Sibiu
            La data de 01.09.2008,Centrul de Pregătire pentru Apărare NBC s-a transformat în Baza de Instruire pentru Apărare NBC,subordonată Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare NBC, Râmnicu-Vâlcea ]